از آنجا که بازار سرمایه یکی از ارکان مهم کشور در جذب منابع مالی سرمایهگذاران میباشد، نقش مهمی در رشد و توسعه اقتصادی کشور داشته و میتواند منجر به تخصیص بهینه منابع مالی شود. ورود شرکتها به بورس ضمن کمک به رشد بازار سرمایه، به تعالی و رشد آنها در فضایی رقابتی و شفاف منجر شده و موجب ارتقای نام و اعتبار آنها در جامعه خواهد شد. همچنین برخورداری از معافیتهای مالیاتی، افزایش نقدشوندگی، کاهش هزینه تامین مالی و سهولت تأمین منابع مالی از مهمترین دلایل ورود شرکتها به بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
مزاياي پذيرش در بورس اوراق بهادار تهران
پذیرش شرکتها در بورس اوراق بهادار دارای مزایای متعددی برای شرکت متقاضی پذیرش و سهامداران آن است که در زیر به برخی از آنها اشاره شده است:
مزایای پذیرش برای شرکت متقاضی
● سهولت تأمین مالی شرکتها از طریق بورس
● سهولت در انتشار اوراق بهادار و صکوک؛
● کاهش هزینه تأمین مالی؛
● افزایش نقدشوندگی سهام و کاهش هزینه سرمایه؛
● برخورداری از مشوقهای دولت و بورس مانند معافیت مالیاتی؛
● شفافیت تعیین قیمت سهام و اوراق بهادار شرکت؛
● سهولت در تغییر ترکیب سهامداران و انتقالپذیری مالکیت؛
● آشنایی جامعه با واحدهای اقتصادی و ابزار بازاریابی محصولات شرکت؛
● تسهیل وثیقهگذاری سهام توسط سهامداران؛
● سهولت تأمین مالی از سامانه بانکی در مقایسه با شرکتهای غیربورسی؛
● ارزیابی بهتر عملکرد مدیریت شرکت؛
● ارتقاء سیستمهای اطلاعات حسابداری و کنترلهای داخلی شرکت به تبع استقرار نظام راهبری شرکتی؛
● امکان استفاده از مشارکت عمومی در توسعه شرکت؛
● استفاده از معیاری مناسب برای مقایسه شرکت با سایر شرکتها در صنعت مشابه و نیز در مقایسه با وضعیت کل صنایع در بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس؛
● بهبود ساختار مالی و اقتصادی شرکت در نتیجه رعایت الزامات پذیرش اوراق بهادار؛
● ایجاد انگیزه در کارکنان از طریق طرحهای واگذاری اوراق بهادار؛
● بهبود سلامت شرکت با رعایت مقررات بورس و حسابرسی مستقل؛
مزایای مرتبط با سهامداران
● تعیین قیمت منصفانه داراییها؛
● کسب بازده مناسب و پوشش نسبی در مقابل تورم؛
● کاهش ریسک سرمایهگذاری به دلیل ارتقاء شفافیت؛
● نقدشوندگی بالا به دلیل وجود بازار منسجم؛
● برخورداری از معافیتهای مالیاتی قانونی؛
● انتخاب متنوع اوراق بهادار با ریسک و بازده متفاوت و توزیع و انتقال ریسک؛
● نظارت بر فعالیت شرکتها در قالب قواعد، روشها و قوانین بازار سرمایه؛
● پاسخگویی بیشتر مدیران شرکتها؛
پذيرش در بورس اوراق بهادار تهران
پذیرش سهام عادی در یکی از تابلوهای بازار اول یا بازار دوم صورت میپذیرد. شرایط پذیرش در هر یک از تابلوها در ذیل آورده شده است.
*در صورتی که حسابرس شرکت از میان حسابرسان معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار انتخاب نشده باشد، میبایست حسابرس شرکت در مجمع عمومی عادی یا فوق العاده تغییر یافته و حسابرس معتمد جایگزین گردد.
فرآيند پذيرش در بورس اوراق بهادار
* حق پذیرش هر شرکت در بورس، دو در هزار سرمایه ثبت شده شرکت متقاضی پذیرش و حداکثر یکهزار (1,000) میلیون ریال میباشد. سی درصد (30%) حق پذیرش همزمان با ارائه درخواست پذیرش دریافت شده و غیر قابل استرداد میباشد. چهل درصد (40%) حق پذیرش پس از مصوبه پذیرش هیأت پذیرش و سی درصد (30%) باقیمانده همزمان با درج در فهرست شرکتهای پذیرش شده در بورس دریافت میگردد.
- ارائه درخواست پذیرش در بورس: شرکت باید درخواست پذیرش خود را طبق فرمت بورس تکمیل نموده و از طریق مشاور پذیرش به مدیریت پذیرش بورس ارائه نماید. همچنین 30 درصد حق پذیرش در این مرحله واریز میگردد.
- ارائه سایر مدارک جهت تکمیل پرونده: در این مرحله، ضمن تکمیل مدارک از سوی ناشر در صورت نیاز، جلسه توجیهی با حضور مدیران ارشد شرکت متقاضی و مشاور پذیرش برگزار میشود.
- تهیه و ارائه برنامه کسب و کار و امیدنامه درج و پذیرش شرکت متقاضی پذیرش: مشاور پذیرش با همکاری شرکت متقاضی پذیرش میبایست برنامه کسب و کار و امیدنامه درج و پذیرش شرکت متقاضی پذیرش را تهیه کرده و طی نامهای به بورس ارسال نماید.
- طرح درخواست در هیئت پذیرش اوراق بهادار: اعضای هیئت پذیرش براساس اطلاعات مندرج در امیدنامه و برنامه کسب و کار و سایر مستندات نسبت به پذیرش یا رد تقاضای شرکت متقاضی پذیرش اقدام میکنند.
- ابلاغ تصمیم هیئت پذیرش به شرکت: در این مرحله در صورت موافقت هیئت پذیرش با درخواست شرکت متقاضی، مراحل بعدی شامل درج و عرضه در دستور کار قرار می گیرد. همچنین 40 درصد حق پذیرش در صورت موافقت هیئت پذیرش، در این مرحله واریز میگردد.
- درج در فهرست نرخهاي بورس: در صورت موافقت هیئت پذیرش با پذیرش سهام شرکت متقاضی پذیرش در بورس امیدنامه نهایی بارگزاری شده و اطلاع رسانی به بازار در خصوص درج شرکت صورت میگیرد. در این مرحله 30 درصد نهایی حق پذیرش واریز میگردد.
عرضه سهام و آغاز معاملات: پس از درج نام شرکت در فهرست شرکتهای بورس و برگزاری جلسه معارفه، معاونت بازار بورس نماد اوراق مربوط را در سامانه معاملاتی ایجاد نموده و فرآیند عرضه اولیه و آغاز معاملات شروع میشود.
به طور کلی برنامه زمانی کل فرآیند پذیرش در بورس اوراق بهادار تهران به شرح زیر میباشد:
نحوه تغيير شخصيت شركت از سهامی خاص به سهامی عام
پس از اعلام موافقت شرکت بورس اوراق بهادار تهران با پذیرش شرکت، آن شرکت میبایست مجمع عمومی فوقالعادهای در خصوص تبدیل شخصیت حقوقی خود برگزار کرده و صورتجلسه مجمع مذکور را با دستور تغییر شخصیت حقوقی به همراه مدارك ذیل به اداره ثبت شرکتها ارائه دهد. لازم به توضیح است که مدارک ذیل ابتدا توسط اداره تمرکز اطلاعات نهادهای عمومی بررسی شده و نهایتاً در صورت تأیید این اطلاعات همراه با صورتجلسه مجمع فوقالعاده به اداره ثبت شرکتها ارسال میگردد.
- صورتهای مالی مربوط به حداقل دو سال مالی اخیر به همراه گزارش حسابرس قانونی شرکت؛
- صورتجلسه مجمع عمومی فوقالعاده درخصوص تبدیل شخصیت حقوقی شرکت از سهامی خاص به سهامیعام، (با رعایت مفاد مادة 279 قانون اصلاح قسمتی از قانون تجارت مبنیبر اینکه "شرکت سهامی خاص باید ظرف یک ماه از تاریخی که مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام تبدیل شخصیت حقوقی شرکت را تصویب کرده است صورتجلسة مجمع عمومی فوقالعاده را به ضمیمه مدارک و مستندات لازم به مرجع ثبت شرکتها ارسال نماید.)"؛
- صورت داراییهای شرکت که متضمن تقویم کلیه اموال منقول و غیرمنقول بوده و به تأیید کارشناس رسمی رسیده باشد (از زمان گزارش کارشناس رسمی نمیبایست بیش از 6 ماه گذشته باشد)؛
- ارائه 2 نسخه اساسنامه مصوب مجمع عمومی فوقالعاده (شایان ذکر است اساسنامه مصوب مجمع میبایستی مطابق با اساسنامه نمونه شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار باشد).
- یک نسخه از آخرین اساسنامۀ ثبت شده در اداره ثبت شرکتها؛
- مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص پذیرش آن شرکت؛
- فرم تکمیل شده استعلام ثبت؛
- اعلامیه تبدیل شخصیت حقوقی شرکت که به امضاء دارندگان امضای مجاز شرکت رسیده باشد؛
- آگهی ثبت انتخاب اعضاء هیئتمدیره و تعیین سمت آنها؛
- آخرین صورتجلسة مجمع عمومیعادی سالیانه.
کلیه این مراحل باید در فرصت زمانی یک ماه صورت گیرد. پس از انجام این فرآیند اداره ثبت شرکتها اقدام به ثبت صورتجلسۀ مجمع عمومی فوقالعاده مبنی بر تغییر شخصیت حقوقی مینماید.
ثبت شرکت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار
در اجرای مفاد ماده 99 قانون پنج ساله برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، شرکتهای سهامی عام میبایست نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت و در یکی از بازارهای بورس و یا فرابورس درج گردند. همچنین در اجرای مفاد قانون بازار اوراق بهادار، اوراق بهاداری که در بورسهای اوراق بهادار یا بازارهای خارج از بورس معامله میشوند باید نزد سازمان به ثبت برسند و همچنین طبق ضوابط سازمان بورس و اوراق بهادار، کلیه شرکتهای سهامی عام با سرمایه ثبتی بیش از 50 میلیارد ریال باید علاوه بر مرجع ثبت شرکتها، نزد سازمان بورس و اوراق بهادار نیز به ثبت برسند. شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ملزم به رعایت دستورالعملها و مقررات مصوب سازمان بورس هستند ومیبایست اطلاعات مالی خود را در قالب فرمتهای مشخص در فواصل زمانی معین براساس دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات در سامانه کدال منتشر نمایند.
بنابراین شرکتی که مشمول ثبت نزد سازمان شده، میبایست مجوز مربوطه را براساس مدارک ذیل دریافت نماید.
- فرم تکمیل شده تقاضای ثبت؛
- فرم تکمیل شده بیانیه ثبت؛
- نامۀ اداره ثبت مبنی بر ثبت آن شرکت به عنوان یک شرکت سهامی عام؛
- صورتهای مالی مربوط به حداقل دو سال مالی اخیر به همراه گزارش حسابرس قانونی شرکت؛
- يك نسخه از گزارشهای هيئت مديره برای ارائه در مجامع عادی مربوط به دو دوره مالی اخير؛
- یک نسخه اساسنامه جدید مطابق اساسنامه مورد تأیید سازمان بورس و اوراق بهادار، مصوب مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام.
همزمان با صدور مجوز ثبت نزد سازمان، شمارۀ ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار آن شرکت مشخص شده و پس از آن، شرکت میتواند در بورس اوراق بهادار تهران درج گردد. لازم به توضیح است که قبل از شروع مرحلۀ درج، شرکت میبایست نسبت به سپرده کردن سهم خود در سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویۀ وجوه اقدام نماید.
درج شرکت در سازمان بورس و اوراق بهادار
پس از ثبت شرکت در سازمان بورس و اوراق بهادار و همچنین سپرده کردن سهم خود در سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویۀ وجوه، شرکت مذکور آمادگی درج در بورس اوراق بهادار تهران و اخذ نماد جهت انجام معاملات را کسب مینماید. این فرآیند در ادارۀ نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار انجام خواهد شد. جهت درج در سازمان بورس و اوراق بهادار نامۀ ثبت شرکت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار و همچنین مجوز پذیرش شرکت در بورس اوراق بهادار تهران به آن اداره ارسال خواهد شد تا اقدامات لازم جهت ایجاد نماد انجام گردد. پس از آن شرکت میبایست اقدام به دریافت توکن نماید. جهت دریافت توکن، میبایست مدارک و اطلاعات لازم به شرکت مدیریت فناوری بورس تهران ارائه شود و پس از تکمیل و ارائه مدارک موردنیاز توکن خود را از شرکت رایان بورس دریافت نمایند. پس از دریافت توکن و ایجاد نماد شرکت، مرحلۀ درج شرکت در سازمان بورس و اوراق بهادار با افشای اطلاعات لازم بر روی سامانۀ کدال به پایان میرسد.
لازم به توضیح است که پس از درج شرکت در سازمان بورس و اوراق بهادار و نیز سپرده کردن سهم شرکت در شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، شرکت میتواند نسبت به برگزاری جلسۀ معارفۀ خود اقدام کند. این جلسه به منظور ایجاد ذهنیت مناسب در سهامداران بالقوه برگزار میشود. همچنین شایان ذکر است که شرکت میبایست حداقل دو روز قبل از عرضۀ سهم خود نسبت به تعیین قیمت سهم اقدام نموده و با استفاده از گزارش ارزشگذاری سهم خود که با اطلاعات جدید به روز شده است و طی جلسهای با حضور مدیران شرکت بورس و سازمان بورس و اوراق بهادار قیمت عرضۀ سهم خود را نهایی نماید.
نظرتان را با ما به اشتراک بگذارید
سلام ببخش نمودر ارزش دلاری بازار بورس را کجا می تونیم هر روز چک کنیم
سلام دوست عزیز از سایت بورس ویو میتوانید مشاهده کنید