کلید مفقوده تعیین تکلیف صنعت خودرو
درک صحیح شورای رقابت از رسالت محوله
شهرام سمواتی- تحلیلگر بازار های اقتصادی
طی دو هفته گذشته مجادلات و مباحثات زیادی حول محور تصمیم شورای رقابت برای بازار خودرو به وقوع پیوست.
اما آنچه تاکنون از سوی مقامات و منتقدین مطرح نشده، این نکته است که نحوه برخورد شورای رقابت با بازار خودرو، به وضوح بیانگر این است که این شورا درک صحیحی از وظایف و رسالت محوله اش ندارد.
وظیفه شورای رقابت را میتوان اینگونه تعریف کرد
"تشخیص شرایط بازارها و سپس فراهم کردن زمینه افزایش رقابت در بازارهایی که تصور میکنند مشمول انحصار ( کامل یا ناقص) هستند"
هر گاه شورای رقابت بازاری را انحصاری تشخیص داد،بابد شرایط رقابتی شدن آن بازار را ایجاد کند یعنی تلاش کند که قوای سه گانه کشور بستر رشد تولید و تعداد تولیدکنندگان و یا واردات را فراهم کنند. در زمان ضرورت نیز آزاد گذاشتن قیمت برای افزایش رقابت بسیار موثر است(طبیعیست که بخشی از منافع آزاد سازی قیمت باید توسط دولت برای افزایش مبانی رقابتی همان بازار مصروف گردد)
به واقع تمرکز شورای رقابت در مورد بازار تنها بر قیمت است و گویا نمیدانند که بازار با تولید شروع و به مصرف منتهی می شود و قیمت تنها برای تنظیم روابط این دو بخش کاربرد دارد. به بیان دیگر اگر تولید و مصرف نباشد دیگر قیمت گذاری معنا نخواهد داشت.
شورای رقابت با این درک اشتباه از نظارت بر بازار خودرو، اقدام به قیمت گذاری دستوری در صنعت خودرو کرده و با ایجاد زیان برای خودروسازان، تولید را با چالش جدی مواجه کرده و تمامی ذینفعان این بازار ازجمله مصرف کننده، تولید کننده و دولت را به شدت متضرر کرده است. (فعلن به این نکته که نمی توان بازار خودروی ایران را مصداق بازار انحصاری دانست نمی پردازیم )
نظرتان را با ما به اشتراک بگذارید